Pagina's

woensdag, december 06, 2006

Synesthesie


De A is rood en de M is blauw. Woensdag is groen en een viool is een lijn. Zo ervaar ik de wereld als Synestheet.
Het standaard verhaaltje: ik dacht vroeger dat iedereen het had, omdat het voor mij zo logisch was dat de A rood was, en de B bruin/oranje. En ineens heb je dan met iemand een discussie of woensdag nou groen is of rood. Heee... Niet iedereeen ziet het zo dus! Dan blijkt dat er maar weinig mensen zijn die letters in kleur zien, en dat ALS ze letters in kleur zien, ze ook nog totaal andere kleuren zien dan een andere synestheet. Echt grappig om te ontdekken dat je dus dingen anders ziet dan anderen. De meeste synestheten komen er ook ineens pas achter dat wat zij zien niet helemaal 'normaal' is. En dan maar aan 'gewone' mensen proberen uit te leggen dat je zelf wel volkomen normaal bent! Meestal is de eerste reactie van mensen: wat heb jij geslikt? Of: Jij bent echt een beetje gek. En ja, het klinkt inderdaad een beetje gek! Waarom zou een A nou weer rood zijn. En waarom donderdag donkergroen?! Ik weet het zelf ook niet. En als ik de kleuren mocht kiezen had ik ze waarschijnlijk heel anders gekozen! Maar ik geniet er wel van hoor! Deze lettertjes zijn voor mij een vrolijk gekleurde boel, terwijl ze voor jou misschien gewoon zwart zijn. Saaaaai! Haha! En ik kan me dus ook niet voorstellen hoe muziek klinkt als je er niet automatisch ook iets bij ziet! Zet een muziekje op en ik zie vormen, kleuren, lijnen, en alles in 3D. Voor mij geen VJ's of LSD nodig!
Vind het wel jammer dat ik alleen deze soorten van synesthesie hebt. Want sommigen PROEVEN ook woorden, of zien kleuren bij dingen die ze proeven. Of er zijn er die dingen voelen in hun handen als ze iets horen... Echt hele grappige combinaties. Lijkt me echt leuk om dat ook te hebben. Maar ja, je kiest nou eenmaal niet of je synesthesie hebt, en welke vorm dan.

Het zet me soms wel aan het denken over de menselijke zintuigen. Waarom zit bij mij de A gekoppeld aan rood? Ik ervaar echt rood zodra ik een A zie. Hoe is het dan met 'gewoon' zien. Ziet iedereen dezelfde kleur als ze rood zien? Misschien ziet iemand anders de kleur groen wel zoals ik de kleur rood zie. Of misschien smaakt koffie voor iemand anders wel als chocola bij mij...
Maar voor hem is dat altijd koffiesmaak geweest.
En daarnaast: Hoe komt het dat ik de A rood zie, maar een andere synestheet blauw? Da's toch gek? Fantasten! Zou je zeggen... en misschien heb je dan gelijk. Onder creatieve mensen komt synesthesie vaker voor. Maar toch: wij fantaseren dit echt niet! Ik zou wel willen dat zaterdag een vrolijker kleur had dan grijs. Tis toch heerlijk zo'n vrije dag, en dat associeer ik niet met regenachtig grijs. Maar zaterdag IS grijs. Daar valt weinig aan te fantaseren.

En nu maar weer verder werken, want het is woensdag (groen) en dus een gewone werkdag. Veel werk op stapel. Creatief werk, dat wel :-)

Geen opmerkingen: